Hvilke træsorter er gode som terrassebrædder?

træsorter

Når man gerne vil have en træterrasse, så kan man ikke komme udenom at skulle taget et valg, om hvilken træsort man gerne vil have. Fælles for alle egnede træsorterne er, at de er modstandsdygtige overfor det danske vejr. Selvom de skal kunne holde til havemøbler, regn, kulde, sol og vind, så er der faktisk et bredt udvalg af forskellige træsorter at vælge i mellem.

Eksotiske træsorter

Det er blevet meget mere udbredt at bruge eksotiske træsorter på terrassen. Selvom det lyder dyrt med eksotisk træ, så er kommer terrassebrædder i eksotisk træ faktisk til en lav pris. Du kan blandt andet finde et stort udvalg af forskellige terrassebrædder i både danske og eksotiske træsorter på https://www.byggecenter.dk/webshop/traehandel/terrassebraedder.

Nogle af de eksotiske træsorter har været populære længe er teak, mahogni og sibirisk lærk. Nogle af de nye som er blevet populære på grund af de billigere priser er ipé, jatoba, cambara og bankirai. Grunden til, at de eksotiske sorter er blevet mere populære, er blandt andet, at de er hårde træsorter, hvor der er et højt indhold af olie og andre naturlige stoffer, som gør dem holdbare i det danske klima.

De ekstra stoffer gør også, at træet er mere modstandsdygtigt overfor svampeangreb. Hvis du gerne vil have en eksotisk træsort som terrassebrædder, så skal du være opmærksom på, at der findes forskellige mærkningsordninger. Hvis du vælger terrassebrædder, som er markeret med FSC, så er du sikker på, at det er produceret bæredygtigt.

tagterrasse i træ

Danske træsorter

Det er ikke kun eksotiske træsorter som kan holde længe i det danske klima. De klassiske danske træsorter som gran og eg er også modstandsdygtige overfor råd og svampe. Ubehandlet gran kan faktisk holde op til 25 år, hvis der ikke er jordkontakt. Hvis det har jordkontakt, kan det kun holde omkring 5-10 år. Ubehandlet eg kan holde op til 50 år, hvis der ikke er jordkontakt, og omkring 15-25 år med jordkontakt. Det skal dog lige siges, at eg er ca. 3-4 gange dyrere end gran.

Stort alt træ vil blive angrebet af svamp. Især er skimmelsvamp noget af det som rammer mange træterrasser. Du kan se, om træet er ramt af skimmelsvamp ved, at træet bliver mere grålig i farven.

Sådan vedligeholder du en træterrasse

Vedligeholdelse er vigtig for at holde en træterrasse flot. Det kan ikke undgås, at træet bliver en smule træt i udseendet, da terrassebrædderne hele tiden bliver udsat for forskellige vejrforhold. Det vigtigste, som du kan gøre for at holde træet flot, er at behandle det cirka hvert 2-4 år. Hvis du gerne vil undgå, at træet bliver misfarvet pga. skimmelsvamp, så er det vigtigt, at du bruger træbeskyttelse.

Skimmelsvamp nedbryder ikke træet, men det ændrer på træets udseende. Det vil typisk give træet en mere grålig eller sort farve. Der er nogle træsorter som teak, hvis naturlige svampemidler gør, at træet er flot i mange år uden at bruge overfladebehandlinger. Når du behandler dine terrassebrædder, så er det vigtigt, at træet er helt rent inden.