Hvad betyder de nye momsregler i UK for dig og din nethandel

Online salg og nethandel har oplevet et kæmpe stort boom i 2020 og alting tyder på, at det fremadrettet ikke har i sinde at stilne af igen. Mange køber tøj, mad, køkkenredskaber, smykker, legetøj og mange andre ting på nettet. Et af de lande, som mange danskere køber varer fra på nettet, er Storbritannien. I 2016 besluttede den Engelske befolkning dog via folkeafstemning, at de ville trække UK ud af den Europæiske Union.  

Udtrædelsen trådte i kraft d. 1 januar 2021 og det har betydet en rækker ændringer i forholdet mellem Danmark og England. Én af disse ændringer omhandler moms i UK, som man blandt andet kan blive klogere på, ved at læser sider som https://www.timevat.com/. Hvis du handler meget på britiske hjemmesider eller sender breve og pakker til UK, er det vigtigt at være bevidst om, hvad ændringer af moms i UK kan have af betydning for dig. 

Hvad er det egentlig, at moms betyder? 

For at forstå, hvad de nye regler angående moms i UK betyder for dig, er det vigtigt først at forstå, hvad moms egentlig er. 

Moms betyder meromsætningsafgift. Som forbruger er det ikke en afgift du som sådan skal bekymrer dig om, udover at du selvfølgelig betaler den. Det sker dog automatisk. Hvis du nogensinde har kigget på en bon fra for eksempel et supermarked, vil du se, at der står hvilken andel momsen udgør af det samlede beløb. 

Momsafgiften tillægges en vares pris, inden den sælges til forbrugerne. Virksomhederne der sælger varerne, skal senere hen betale moms til den danske stat. I Danmark er momssatsen på 25 %. Det varierer hvad den er i andre lande, men moms i UK er på 20 %. 

Hvad betyder moms i UK for dig som privatperson? 

Nu når UK ikke længere er et EU land, gælder der nye regler for handel med UK, hvis du vil handle på nettet eller sende post til UK. Både som afsender og modtager af varer, skal du være opmærksom på de nye regler. 

Hvis du som privatperson vil sende en pakke eller et brev til UK, er det primært disse regler, som du skal være opmærksom på: 

  • Du skal udfylde en tolddeklaration, når du sender pakker eller breve. Blanketter til dette kan fås online og på posthuse. 
  • Modtageren af din forsendelse betaler moms i UK, ligesom det også er afsenderen, der hæfter for andre udgifter samt toldbehandlingen på £8. 
  • Hvis du må gerne sende gaver med posten. Hvis gavens værdi ikke overstige £39, undgår du, at der bliver lagt told, moms eller andre gebyrer på gaven, når den skal ind i UK. 

Hvis du som privatperson derimod modtager en pakke fra Storbritannien, skal du være opmærksom på regler angående told, importgebyr og moms.  

Hvad angår moms, så skal du ikke betale det, hvis du køber en varer på nettet, som har en værdi til under 80 kr. Hvis varen derimod har en værdi over 80 kr., skal du betale moms.