Derfor skal du overveje at lave et testamente

Et testamente er ikke noget, som du skal vente med at lave indtil, at du er nået op i årene. Selvom det er sørgeligt at tænke på, ved man aldrig, hvad der kommer til at ske. Der er derfor intet galt med at være lidt på forkant med tingene. Et testamente kan være med til at skabe noget ro – både for dig selv, men også for dine nærmeste. 

Derfor er et testamente vigtigt

Et testamente er et officielt dokument, hvori man bekendtgør hvem der skal eje hvilke af ens ejendele. Har man derfor nogle ejendele, som man allerede nu ved, skal gå til en bestemt person, kan man altså med fordel oprette sit testamente. 

Der er dog mange andre grunde til at oprette et testamente i god tid – og der findes faktisk også forskellige slags testamenter. 

For eksempel kan man som forældre oprette et børnetestamente. I et børnetestamente siger man, hvad der skal ske med ens børn, hvis man dør. Det er for eksempel hvem, der skal have forældremyndigheden. 

Hvis man er gift og har børn, er det en god idé at oprette et testamente. Det er det fordi, at børn ved en forældres død vil eje 50%. Det betyder, at det kan være svært for den overlevende part at klare sig økonomisk. Med et testamente kan man i stedet sikre sin ægtefælle bedre.

Der findes dog stadig en tvangsarv. Ens børn skal nemlig altid arve 25%. Hvis man slet ikke er gift, vil børnene arve det hele. Det gælder også selvom, at man altid har boet sammen. 

Det er muligt med et testamente at sørge for, at børnene arver ligeligt efter begge parter er døde. Det betyder ikke, at børnenes snydes – bare at ens ægtefælle er sikret økonomisk. 

På https://fairjura.dk/testamente/ kan man læse meget mere om de forskellige former for testamenter. 

Sådan opretter du et testamente

Da et testamente er et juridisk gældende dokument, skal det underskrives af en notar. Det betyder altså, at man ikke bare kan skrive noget ned på en lap papir og smide det i skrivebordsskuffen. 

Før at man opretter et testamente, er det en god idé at få noget rådgivning. Den er ofte helt gratis og uforpligtende. 

Det er muligt selv at skrive sit testamente, hvis man ønsker det. Men det kan være en rigtig god idé at få professionel hjælp til udarbejdelsen. Det er bare så, man er helt sikker på, at testamentet kommer til at gælde efter ens død. Testamentet bliver selvfølgelig udarbejdet på baggrund af ens ønsker. Nogle vælger at få hjælp af en advokat til dette.

Notaren underskriver testamentet, og det koster 300 kr. Det er nemt at gøre – man skal bare medbringe ID og underskrive testamentet. Vælger man ikke at bruge en notar, kan man bruge to vidner i stedet for. 

Det er der dog ikke særlig mange, som gør længere. Det er vigtigt, at vidnerne ikke indgår i testamentet. De skal være helt uvildige. Opretter man denne type testamente, vil det ikke blive registreret, og ens familie skal i stedet sørge for, at det bliver præsenteret.